Cuddle Up day: 3 redenen om te knuffelen

Cuddle Up Day valt op 6 januari om een ​​zeer belangrijke reden. Sinds januari enkele van de koudste temperaturen van het jaar heeft, is het een geweldig excuus om op te warmen door te knuffelen met de naasten! En als je een open haard hebt en knusse dekens, is het nog beter.
Veel mensen denken dat ze in een romantische relatie moeten zijn om een ​​knuffelpartner te hebben. Dit is echter niet het geval. Loyale vrienden en zelfs harige huisdieren, zijn uitstekende knuffelmaatjes.
Of plan een massage. Massages bieden vergelijkbare voordelen als knuffelen, zoals stressvermindering en positieve gevoelens van welzijn.

1. Het is belangrijk voor koppels
Na meer dan 40 jaar relaties te hebben onderzocht, ontdekte John Gottman dat knuffelen de zevende is op zijn lijst met ‘Top 13 Things Couples Need for a Great Sex Life’.
Knuffelen met iemand verbetert je band met die persoon. Zelfs als je niet mondeling communiceert, helpt dit soort contact gevoelens van vertrouwen, comfort, veiligheid en geruststelling tussen knuffelpartners. Deze gevoelens kunnen ook lang blijven nadat de knuffelsessie voorbij is.
Knuffelen is binnen elke relatie goed voor jullie onderlinge band, en in het geval van koppels kan het jullie seksleven ten goede komen. Ook de band tussen moeder en baby versterkt door veel lichamelijk contact. Oxytocine zorgt ervoor dat de moeder zich ontspant, zodat de borstvoeding makkelijk verloopt. Ook slaapt ze er makkelijker door, wat niet altijd makkelijk is met een pasgeborene in huis.

2. Het kan leiden tot fysieke genezing
Onderzoek heeft aangetoond dat oxytocine (het knuffelhormoon) kan helpen bij het regenereren van spierweefsel bij muizen (en onderzoekers suggereren dat dit ook geldt voor mensen).
Het is goed voor je gezondheid. Knuffelen is niet alleen troost voor het lichaam; het is ook buitengewoon nuttig voor de geest. Knuffelen geeft dopamine vrij – een stof in de hersenen die de focus en het geheugen helpt verbeteren.
Knuffelen verlaagt de bloeddruk, waardoor stress vermindert en je de kans op een hartaandoening ziet dalen. Ook het immuunsysteem krijgt een boost door het verlaagde stressniveau, wat onze kans op ziek worden verkleint.

3. Je voelt je goed
Knuffelen is effectief voor het verwarmen van je lichaam (en je hart) dankzij de oxytocine die het vrijgeeft. Dit “feel good” hormoon biedt enorme voordelen voor de gezondheid, zoals het verminderen van pijntjes en kwalen. Oxytocine vermindert ook de hartziekte, verlaagt de bloeddruk en vermindert zelfs stress en angst. Dus, het maakt niet uit wanneer je knuffelt, je zult zeker profiteren van deze stemming bevorderende bijwerkingen.
Door te knuffelen komt oxycotine vrij en zorgt ervoor dat je een blij en tevreden gevoel krijgt. Ook kan er endorfine worden aangemaakt, dezelfde stof die vrijkomt als je chocolade eet. Dat zegt genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.