Hoe kun je in 6 stappen een depressie overwinnen?

Het kan iedereen overkomen. Je voelt je niet gelukkig, maar je weet niet precies wat er aan de hand is. Het kan een combinatie van factoren zijn, te veel stress, te weinig slaap of simpelweg een gevoel van verveling.
Wanneer je wordt overspoeld met zo’n naar gevoel weet je niet direct wat je ermee aan moet. Wanneer je een duidelijke aanwijsbare oorzaak hebt, dan kun je er eenvoudig iets aan doen. Als je echter niet precies weet waardoor je in een depressie zit is dat lastiger.

Gelukkig zijn er zes dingen die je kunt doen om je depressie te verminderen en jezelf weer beter te voelen.

1. Omega 3
Omdat het brein een gestage toevoer van omega-3 vetzuren nodig heeft om goed te kunnen functioneren, hebben mensen die niet genoeg van deze vetten eten een verhoogd risico op vele vormen van geestesziekten, waaronder depressie. Overal ter wereld hebben landen met het hoogste niveau van omega-3-consumptie meestal de laagste percentages van depressie.

2. Betrokken activiteit
De grootste risicofactor voor herkauwen, is gewoon tijd alleen doorbrengen, iets wat mensen nu vaak doen. Wanneer je met iemand anders omgaat, heeft je geest geen kans om stil te staan ​​bij repetitieve negatieve gedachten. Maar echt, elke vorm van betrokken activiteit kan werken om het piekeren te onderbreken. Het kan zelfs iets eenvoudigs zijn.

3. Lichaamsbeweging
Onderzoekers hebben aangetoond dat zelfs een lage ‘dosis’ beweging – dertig minuten stevig wandelen, drie keer per week – hetzelfde werkt en net zo goed als het nemen van medicatie. Opvallend was echter dat de cliënten die medicatie nemen ongeveer drie keer meer kans hadden dan sporters om opnieuw depressief te worden gedurende een follow-up periode van tien maanden.

4. Zonlicht
Er bestaat een diepere link tussen blootstelling aan licht en depressie – één waarbij de interne klok van het lichaam betrokken is. De hersenen meten de hoeveelheid licht die je elke dag krijgt, en het gebruikt die informatie om je lichaamsklok te resetten. Zonder blootstelling aan licht, raakt de lichaamsklok uiteindelijk uit de pas. Wanneer dat gebeurt, raakt de biologische klok uit balans die de energie-, slaap-, eetlust- en hormoonspiegels regelt. De verstoring van deze belangrijke biologische ritmes kan op zijn beurt een klinische depressie teweegbrengen.

5. Sociale steun
Als het om depressie gaat, zijn relaties belangrijk. Mensen die een ondersteunend sociaal netwerk missen, hebben te maken met een verhoogd risico om depressief te worden en om depressief te blijven als een episode toeslaat. Gelukkig kunnen we veel doen om de kwaliteit en diepte van onze verbindingen met anderen te verbeteren en dit kan een enorme winst opleveren in termen van het bestrijden van depressie en het verminderen van het risico voor herhaling.

6. Slaap
Wanneer slaapgebrek dagen of weken achter elkaar aanhoudt, kan dit ons vermogen om helder te denken belemmeren. Het kan zelfs ernstige gevolgen voor de gezondheid veroorzaken. Verstoorde slaap is een van de krachtigste oorzaken van depressie, en er zijn aanwijzingen dat de meeste episodes van stemmingsstoornis voorafgegaan door tenminste enkele weken van onvoldoende slaap.

Meer tips om beter in je vel te komen? Neem dan contact op met Nexus Amor.